Breakfast all day. Je doet het niet enkel in een metropool als New York, ook in Gent schuif je de hele dag aan voor eggs benedict, a fried chicken waffle of pumpkin pancakes. Luv l’Oeuf verheft in het prachtige pand in de Nederkouter het ontbijt tot hoofdmaaltijd. Hun concept won in januari tijdens de Nacht voor de Gentse Horeca de award voor beste ontbijtzaak. Of hoe een simpel ei de show steelt.
Het ei komt van Lander en Jess. Beiden geboren en getogen in de horeca, hadden ze ook voor Luv l’Oeuf al heel wat horeca-meters op de teller. Ze leerden elkaar kennen op Curaçao toen ze elk in een beachbar werkten. Ze planden samen naar Canada te vertrekken, maar tijdens het regelen van hun visum in België, werden ze als bij toeval zelfstandig. Het ging van Nero, een wereldse brasserie aan Sint-Pietersstation, naar de klassieke gastronomie in Wielsbeke om uiteindelijk terug in Gent te belanden. Daar werd hun delivery-zaak Ribhouse, op de hoek van de Overpoort, een succes. Het delivery-aanbod in de stad was op dat moment nog een marginaal verschijnsel, hun house draaide op volle toeren. Ondertussen nestelde het ei zich als embryonaal idee in hun hoofd. Het kreeg vaste vorm, voor concrete uitwerking was het wachten op het geschikte pand. Dat kwam er toen ze met een makelaar voor de uitbreiding van het Ribhouse Nederkouter 30 bezochten. Ze voelden meteen dat het de thuis zou worden van Luv l’Oeuf. Jess liet er haar creatieve, wel ja, ei op los en in recordtijd richtten ze de hele zwik in. 1,5 maand later openden de deuren van hun breakfast all day-brunchbar.
6 jaar later staan er elke dag mensen in de rij voor een tafeltje in Luv l’Oeuf. Met reservaties werken ze niet. Een ongewoon maar beproefd systeem, waarbij ze op één dag tot 100 mensen extra een crème brûlée french toast of chilli waffle kunnen voorschotelen. Als vanouds staat Lander in de keuken, runt Jess de bar en zorgt ze er ook voor dat de zaak administratief in de plooi ligt. Om alles vlot te laten draaien, werken ze met 4 vaste werknemers en maar liefst 32 jobstudenten en flexi’s. Het uurrooster opstellen vergt olympische planningsvaardigheden. Hun eitjes komen van een boerderij waar kippen zelf kiezen wanneer ze op stok gaan. Hun fruit en groenten halen ze bij Square Melon. Als vaste leverancier van het Ribhouse verhuisden we bij de start mee naar Luv l’Oeuf en ruilden we voorgesneden rauwe groenten in voor bessen, mango’s, dóózen avocado’s, kleine tomaatjes en eetbare bloemetjes. Lander probeert ook graag speciale producten uit, zoals lobster mushroom, chicken of the wood… niets dat beter samengaat met champignons dan een eitje. Op zijn vrije dag komt hij rondneuzen in onze versmarkt om ideeën op te doen en maakt ondertussen een praatje met Michiel of Tania. Ook zijn personeel zendt hij uit naar Sint-Jacobs voor hun persoonlijke boodschappen. En als er iets schort, belt hij eenvoudigweg naar Pasquino, om samen te kijken hoe ze het kunnen oplossen. Een directe lijn naar zijn leveranciers vindt hij goud. Zolang zijn klanten kunnen ontbijten als koning, voelt hij zich keizer.
Ingrediënten:
– 500 gr. zoete aardappelen
– 1/2 liter kokosmelk
– 35 gr. bruine suiker
– 12 gr. bakpoeder
– 1 theelepel vanille-extract
– 1 theelepel azijn
– 1 theelepel zout
– 2 theelepels kaneel
– Maple syrup
– Geroosterde pecannoten
– Blauwe bessen
– Kokosijs
Pof de zoete aardappelen 30 min. in de schil in een oven op 185°C. Pel de aardappelen en stamp ze grof. Doe ze in een KitchenAid bowl, samen met de kokosmelk, bruine suiker, bakpoeder, vanille-extract, azijn, zout en kaneel. Meng alles 4 min. op halve snelheid. Bak als American pancakes, met een diameter van 12 cm. Serveer ze met de maple syrup, de geroosterde pecannoten, blauwe bessen en een bolletje kokosijs.
Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent
Ma: 06:30 – 13:00
Di-za: 06:30 – 16:00
Zo: gesloten