Zaak in 't vizier

BOON

Geldmunt 6, 9000 Gent

Ooit gingen er vlot Italiaanse ijsjes over de toonbank, vandaag huist in het iconische Veneziana-pand aan het Gravensteen lunchbar BOON. Sara en haar team serveren er heerlijke veganistische of vegetarische lunches, boordevol verse groenten. En bonen – in al zijn vormen de ideale vleesvervanger – die vind je in elk gerecht terug. Tot aan de koffie toe, steevast vergezeld van chocoladeboontjes. What’s in a name…

De horeca was niet Sara’s eerste roeping. Tot haar 40e stond ze vol enthousiasme voor de klas. Altijd in voor een nieuw project, altijd goesting om aan de kar te trekken. Na 18 jaar nam de animo af en besloot Sara dat het tijd was voor iets anders. Al haar hele leven had ze een voorliefde voor koken, geuren en smaken en de running joke in het gezin dat ze ooit iets in de horeca moest doen werd werkelijkheid. Ze startte voorzichtig met catering, eerst voor haar man en zijn werknemers – die kantoor hielden op de bovenste verdieping van het woonhuis, daarna ook voor andere klanten. Sara sprokkelde een zelfverzonnen receptenboek bij elkaar en ze begon te dromen van een zaak in een eigen pand. Toen het gebouw van de Veneziana te koop kwam, werd er ten huize Van Damme-De Clercq niet lang getwijfeld. Vandaag herbergt het naast lunchbar BOON ook het architectenbureau van haar man, 1 huurappartement en 2 Airbnb’s, een vergaderzaal en een kelder voor evenementen in eigen beheer. Al 7 jaar keihard werken , al 7 jaar meer dan de moeite waard.

In die jaren bouwde BOON een vast klantenbestand op. Het zijn vooral locals die terugkeren voor de dagsoep, een quiche of een gevarieerde salade. Ze kent de klanten ondertussen, weet op voorhand wat ze zullen bestellen en onthoudt en passant ook de namen van hun kinderen (Sara is keigoed in namen – try her). Die klanten weten dat ze elke 3 maanden een nieuw menu voorgeschoteld krijgen. Zorgvuldig samengesteld door Sara en haar team – eentje uit de duizend, zoals ze het zelf omschrijft. Seizoensgroenten vormen daarbij de leidraad, out of the box bereidingen het handelsmerk. Herfstgroenten zijn de favoriet, daar kan je zoveel mee. De groenten halen ze bij Square Melon. Wat startte met een onzeker mailtje voor een eerste bestelling voor een cateringopdracht, is ondertussen een dagelijkse gewoonte. Ze vindt het tof dat ze ons, net zoals haar andere lokale leveranciers, persoonlijk kent. Dat is haar, samen met de kwaliteit en service, heel veel waard.

–  Fotografie Thomas De Bruyne (Cafeine)

Recept van de chef

Veggie BOON Moussaka met rode linzen

4 personen
– 250g rode linzen
– Tomaten in blik en vers
– 2 grote aubergines
– 4 aardappelen
– 50g boter
– 50g vloeiende bloem
– 500ml melk
– Gemalen kaas

• Maak een lekkere tomatensaus met ui, tomatenblokjes uit blik, wat verse tomaten, look, komijn, peper en zout. Je kan er ook een flinke scheut rode wijn bij doen. Laat de saus wat inkoken en mix alles glad.
• Kook de linzen 5 min in zout water, giet ze af en zet even apart.
• Meng de linzen onder de tomatensaus zodat je de dikte van een bolognaisesaus verkrijgt. Kruid wat bij naar eigen smaak.
• Snij 2 grote aubergines in plakken en bak ze in de oven (of pan) met olie, peper en zout tot ze mooi bruin zijn.
• Snij 4 vastkokende aardappelen in flinterdunne plakjes met de mandoline of een keukenrobot.
• Maak een bechamelsaus: 50g boter smelten, 50g vloeiende bloem toevoegen. Even laten “bakken” maar niet bruin laten worden! 500 ml melk toevoegen en blijven roeren tot alles kookt. Haal van het vuur en kruid af met peper, zout en verse muskaatnoot. Doe er een handje gemalen kaas bij.
Maak nu laagjes in een braadslede met afwisselend tomatensaus, aubergines, tomatensaus en aardappelschijfjes (met wat peper en zout). Herhaal tot alles opgewerkt is. Eindig met de bechamelsaus en extra gemalen kaas. Laat alles ongeveer 50 minuten (afhankelijk van welke aardappelen je gebruikte) garen in de oven op 180°.

Vind alles voor het recept in onze versmarkt

Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent

Ma: 06:30 – 13:00
Di-za: 06:30 – 16:00
Zo: gesloten